Lillo

Lillo

Menjek vagy ne?

2021. május 11. - Pauza Lilla

A mostani posztomban az utazás lesz a központi téma, így a koronavírus ideje alatt. A már több, mint egy éve tartó pandémiás helyzet kihat mindenkinek a hétköznapi életére. Ennek következtében, országunk (sőt az egész világ) szabályok és szigorítások alá esett. A már megszokott életünk 180 fokos fordulatot vett nagyon sok szempontból, legyen ez munka, esetleg magánélet. Az ember társas lény, ebből kifolyólag nehéz helyzetbe kerültünk, mikor bezártság foglyai lettünk, ugyanis a kijárási korlátozás nagyon komoly szabály volt hónapokon keresztül. Bezártak az üzletek, iskolák, lezárták a határokat, és digitális életmódra kellett rátérnie az emberek többségének. Mind a diákoknak, tanároknak és a dolgozó embereknek a home office fogalmával ismerkedhettek meg. Ezáltal hatások és ingerek értek minket. A hatások típusa megosztó, ahogy a koronavírusra való reakció is. Negatív hatás volt  a közeli ismerősökkel és rokonokkal való találkozás hiánya.

 Továbbá, szintén kiváltó oknak minősül a szórakozás és a kikapcsolódás hiánya. A lezárások, intézkedések és a leállás hatása miatt, a környezeti szennyeződés redukálódott. Talán egyetlen pozitív hatása a pandémiának ez volt.
Miután a légiforgalom jelentősen csökkent, tisztább lett a levegő. A turizmus visszaesése miatt, a folyó- és az állóvizek minősége is regenerálódott és az élőviláguk is új erőre kapott.
No, de a turizmus leállása miatt az utazás, nyaralások száma is csökkent. habár tavaly nyárra észlelhettünk egy kisebb lazítást, aminek meg is lett az eredménye őszre, a fertőzöttek száma folyamatosan csak nőtt, ezzel elérkezett a második hullám országunkba.

Európán belül, eleinte a legkritikusabb helyzet Olaszországban volt, ahonnan rövid időn belül a vírus elterjedt a környező országokba is. Egy milánói BL labdarúgó mérkőzés lehetet az európai gócpont a koronavírus kitörésében. A San Siro stadionban mintegy 40 ezer bergamói szurkoló volt jelen és zsúfolódtak össze a közlekedési eszközökön is.

 Közép-Európában az első esetet Horvátországban igazolták 2020 februárjában Zágrábban. Ezt követően Ausztriában, Romániában is regisztráltak fertőzötteket. A fertőzés terjedését befolyásolta a gócpont is, Bergamóból egyre inkább keletre terjedt tovább. A másik terjedési pont a légi közlekedés volt, ahol a lehető legkönnyebben és legrövidebb időn belül terjedt tovább a vírus. A vírus megjelenését követően Európa intézkedett a szigorításokkal kapcsolatban. Egymás után hirdették ki a veszélyhelyzetet a járvány miatt, továbbá határzárlatot rendeltek el. Néhány ország egymás mintáját követte a korlátozások terén, mint például az üzletek és szolgáltatások korlátozott nyitvatartása, rendvezvények elhalasztása. E hatályban lévő intézkedések megterhelték az országok gazdaságát. Egyre több szükség volt koronavírus-tesztre, mely hiánycikk lett számos országban.

Az első hullámban legfertőzőbb országok közé tartozott (Horvátországot és Olaszországot leszámítva): Csehország, Lengyelország és Szlovénia is. A későbbi adatok szerint súlyosbodott a helyzet Spanyolországban, Németországban és Franciaországban is. A napi fertőzöttek száma napról napra nőtt az Európai országokban is.

Emiatt sokan választották úticélnak a magyar tengert, a Balatont. Siófokon és Balatonfüreden töltöttem én is a tavalyi nyaralásom, ahol szintén zsúfoltság volt mindenhol. Nyilván, nagyobb, és felkapott városnak számítanak a Balatont tekintve, ettől függetlenül a szokásosnál többen voltak, ami érezhető volt. A szállást már májusban lefoglaltam, mert tudtam nem lesz túl sok opció…és már akkor sem volt :D Véleményem szerint idén drágább lesz minden, az év eleji harmadik hullám betörése által. Ahogy néztem a szállások, ettől függetlenül fogynak, idén már megközelíthetőbb úti cél lehet külföld. Görögország, Olaszország és Horvátország határokat nyit a turistáknak és bizakodva várják az turizmus fellendülését és újjászületését. A Balaton szintén kedvelt és kényelmes nyaralási helyszín lesz. Vannak, akik félnek, így „csak” belföldön foglalnak szállást. Vannak, akik kerülni szeretnék a tömeget, de kikapcsolódnának, ezért keresnek fel távoli helyeket országunkban, ahol elbújva pihenik ki a fárdalmakat.

Magyarország erdei: 20 varázslatos erdő, érdemes ellátogatni | xForest

süti beállítások módosítása